Sviečková na smotane s karlovarskou knedľou

kategórie:

2h30min

Príprava pokrmu

Mäso očistíme od blán a tuku. Nožom mäso poprepichujeme, prešpikujeme slaninami a zviažeme kuchynským povrázkom do valčeka. Osolíme a okoreníme. Cibuľu nakrájame na väčšie kocky. Mäso sprudka opečieme na masle v hrnci zo všetkých strán a preložíme do pekáča. Do výpeku dáme zeleninu pod sviečkovú, cibuľu, cukor, 100 ml vývaru, ocot, horčicu a chvíľu povaríme. Potom všetko vložíme do pekáča k mäsu. Pridáme korenie a prikryjeme alobalom. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C cca 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.

Mäso vždy zhruba po 30 minútach podlievame a otáčame. Po upečení rozmixujeme všetku zeleninu dohladka. Vlejeme smotanu a chvíľu povaríme. Ochutíme citrónovou šťavou a soľou. Rožky nakrájame na kocky a orestujeme na sucho na panvici. Z bielkov ušľaháme sneh. Opečené rožky zalejeme mliekom a rozšľahanými žĺtkami. Ochutíme soľou, muškátovým orieškom a petržlenovou vňaťou. Vmiešame múku a sneh. Tvarujeme knedle, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a varíme vo vriacej vode 20 minút. Z mäsa odstránime špagát, z knedlí fóliu a nakrájame na plátky. Podávame preliate omáčkou.

suroviny

  • 4 porcie, 2,5 hodiny
  • 800 g hovädzieho stehna
  • 100 g slaniny
  • 1 balenie zeleniny pod sviečkovú Nowaco
  • 2 cibuľa
  • 100 g masla
  • 500 ml vývaru + 200 ml na podlievanie
  • 2 lyžice cukru
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica dijónskej horčice
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • polovica citróna
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek nového korenia
  • Karlovarská knedľa:
  • 100 g hrubej múky
  • 6 rožkov
  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • štipka muškátového orieška
  • soľ
  • 2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate
  • potravinová fólia

Produkty použité v tomto recepte

Pod sviečkovú kocky 350 g

Pod sviečkovú prúžky 350 g